Hoogstraten (B)

Algemene informatie over het stadje Hoogstraten in Belgiƫ: www.hoogstraten.be

—————————————————————————————–

Vanaf 12 oktober 2009 staat de vernieuwde Erfgoedbank Hoogstraten online. Met meer dan 12.000 oude afbeeldingen, oude films, meer dan 2000 doodsprentjes, tientallen geluidsfragmenten, is deze website uniek in zijn soort: www.erfgoedbankhoogstraten.be

—————————————————————————————–

Vermoedelijk werd Hoogstraten gesticht in 1210 door de Hertog van Brabant. Het zou best kunnen dat het ‘uit het niets’ gesticht is en er dus geen bewoning was. Wel is zeker dat Hoogstraten gesticht is binnen de parochie Wortel. Meer info hierover kunt u vinden in het laatste jaarboek van Erfgoed Hoogstraten (zie http://www.erfgoedhoogstraten.be). Dit is verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel in Hoogstraten, het stedelijk museum en de dienst voor toerisme in Hoogstraten.

De eerste documenten van Hoogstraten dateren van de 13de eeuw, maar pas vanaf de 14de eeuw zijn er veel documenten. De meeste van deze documenten zijn gepubliceerd in de jaarboeken van HOK(Hoogstratens Oudheidkundige Kring). Zie hierover HOK 1958 (Hoogstratens oudste schepenbrieven (1315-1480)), HOK 1962 (Oorkondenboek van ‘t gasthuis) en tenslotte in ADRIAENSEN, A., Hoogstraeten. Verzameling van Handschriften, 1899.